lauantai 2. kesäkuuta 2012

Kestovaippoja ja maidon keräämistä.

Meillä on ollut nyt kotona oloaikamme erilaisia kestovaippoja joiden sisässä käytämme bambuharsoa. Ihan hyvin toimii noin pienellä ainakin. Sitten kun pissaa alkaa tulla enemmän en usko että harso riittää kunnolla. Pitää luultavasti siirtyä tujumpiin sisätavaroihin. Bambuharsojen lisäksi meillä on muutamia sisävaippoja joissa parissa sisällä vielä lisäimua. Pyykkiä todellakin tulee mutta uskoisin sen olevan pienempi paha kuin maatumattomat vaipat kaatopaikalla. Selviydymme kerran päivässä pyykkaamalla tai jos käyttäisimme noita sisävaippoja voisimme pestä vauvan pyykkiä kerran kahdessa päivässä. Jouduin hakemaan paketillisen kertakäyttöisiä Pamppersseja koska pyykkituvan avain oli poikkiksella joka oli Helsingissä (ärsytti muuten, ei löytynyt ihan pienille vauvoille sitä ykkösvaippaa kahdesta lähikaupastani!) joista meni roskis täyteen yhdessä päivässä. On muuten suhteellisen kalliitakin nuo kertakäyttöiset vaipat. Yksi paketillinen joka sisältää 62 vaippaa maksoi 13,90e K-marketissa. Kuulemma isommista marketeista näitä voi saada hintaan 8,90e. Se kuulostaa jo paremmalle.

Kuoria kuivumassa. Niihin oli lurahtanut hiukkasen ulostetta. Samaa kuorta ei tarvitse vaihtaa joka kerralla jos tälläisiä onnettomuuksia ei satu. Ymmärtääkseni tuuletus riittää. Converse-sukat saatu mummon ja papan jenkkilä-matkalta.
Omat kestovaippamme olemme saaneet lahjoituksina siskoni perheeltä ja ämmiltä (äitini jonka mummo-nimi sitten muodostui saamenkielestä). Äiti vaan joskus raskausaikanani kysäisi että aijommehan käyttää kestovaippoja ja heitin varmaan kerrankin että "Joo joo" ja sitten niitä kuoria alkoi ilmestyä pikkuhiljaa. Sisävaippojen ilmestymisen tajusin vasta kotiuduttuani sairaalasta. Eiväthän nuokaan mitään halpoja ole. Varmaan sellainen perus hinta uudelle kuorelle on joku 15e-30e. Käytettyinä näitä voi saada hyvinkin halvalla kirppiksiltä ja tietty netistä. Vaikkapa facebook-yhteisöjen kautta tai erilaisilta vauva-foorumeilta. Olen ymmärtänyt että jotkun pitävät tätä vaipatusta ihan harrastuksena. Ostavat kauniita kuoria tai tekevät itse.

Meillä on erikokoisia kuorivaippoja luultavasti joku 15kpl ja sisävaippoja ehkä 8kpl. Yleensä pärjäämme päivässä kahdella kuorivaipalla joihin menee kaikki 8kpl omistamaamme bambuharsoa. Päivän välissä pesemme harsot, likaantuneet vaatteet, hoitoalustan pyyhkeet ja pyllyn/jalkojen kuivauspyyhkeet sekä puklupyyhkeet ja kieräytämme ne kuivausrummun kautta jotta niitä voi heti alkaa taas käyttämään. Kiitos pyykkituvasta uusi asuntomme. <3

Kattava tietopaketti kestovaipoista http://www.kestovaippainfo.fi/
Seuraavaa ohjetta käyttäen taittelemme omat harsomme Vauvakolmio - Onneaon.com

Muutama sisävaippa. ImseVimse on toiminut ihan jees.
Ville haki minulle eilen AVENT Rintamaidonkerääjän. Stokmannilla setti oli kalleimmasta päästä kun taas BabyStylestä saman olisi saanut paljon halvemmalla. Tiedoksi jos joku muu kaipaa tälläistä. Eli miten rintamaidonkerääjä sitten toimii? Se vaan asetellaan rintaliivin sisään nännin päälle siksi ajaksi kun imettää toisestä rinnasta. Samaan aikaan maitoa tihkuu talteen kerääjään. Maito pitää laittaa heti imetyksen jälkeen talteen jääkaappiin tai pakastimeen. Jäkessä se säilyy 48 tuntia ja pakastimessa 3kk. Sitä ei saa lämmittään mikrossa vaan lämmitys vesihauteessa tai kuten itse tein niin juoksevan kuumanveden alla jos maitoa on vähän. Jos säilöö maitoa muutamalla erikerralla niitä ei tule sekoittaa keskenään ennen kuin uusi maito on saman vilpoista kuin jo odottavamassa oleva. Itse säilön maidon kahteen eri tuttipulloon jääkaappiin ja kun uusi maito on jääkaappiviileä kaadan sen toiseen pulloon jossa on jo edellistä maitoa. Sitten keitän "jäähdytys maitopullon" odottamaan seuraavaa maidonkerääjä satsia. Maidonkerääjät pitää myös kiehauttaa ennen käyttöönottoa kuten tuttipullot ja tutitkin.

Rintamaidon kerääjiä 2kpl kuivumassa. Tuttia annettu kotona tasan kerran. Varmuuden varalta odottamassa silti.
Rintamaidonkerääjä paketti. 2kpl maidon keräämisen ja 2kpl suojia kipeille nänneille ei keräämiseen.
Suomenkielisiä ohjeita paketissa ei ollut.
NYT SITÄ MAITUA!


6 kommenttia:

 1. Minä en ole koskaan onnistunut tuossa kestoilussa. Esikoisen kanssa joskus puolisen vuotta sitä touhusin. Vaipatkin tosin oli ihan hirvityksiä siihen aikaan.
  Nykyisin vaipat ovatkin niin hienoja ja on hyvä imu yms. Mutta meillä ei vaippoja enää oikein tarvita muuta kuin yöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä odottaen että meilläkin tarvis vaippoja vain yöllä. :D

   Mulle äiti käytti aina harsoja kun olin vauva ja päälle kääri jonkun muovin ja päälle pikkarit. Tai ensin harso sitten pikkarit ja päälle muovi vasta. Ei tainnut silloinkaan mitään kunnon kestovaippoja olla mutta tuo toimi ainakin hyvin. :)

   Onneksi nykyisin on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja.

   Poista
 2. Kestovaipoissa haasteellista on vauvan muoto:toisilla on rimpulammat reidet jo syntyessään ja toisaalta pojilla ja tytöillä pissakin tulee vähän eri paikasta, joten imut vaipassa pitää olla sen mukaiset.

  Mikäli ei ole itse valmis tekemään isoa alkuinvestointia ihan vaa testausmielessä, (kun eihän käytetystä vaipasta saa samaa mitä uudesta, vaikka sitä olisikin käytetty vain pari kertaa ja todettu, ettei sovi (joko itse ei tykkää tai lapsi on väärän muotoinen)) niin kestovaippalainaamot on hirveän näppäriä:

  http://www.kestovaippayhdistys.fi/fi/aluetoiminta/vaippalainaamot.html

  Henkilökohtaisesti tässä kävi niin, että kun epäluuloisena noita kestoja kokeilin aikanaan Poikasella niin homma lähti vähän lapasesta :D
  Netistä on tilattu mitä ihanampia vaippakankaita ja yötä myöten on vaippoja ommeltu. Sen lisäksi meillä osan merkkiset kertavaipat falskasi, kestoilla ei tuota ongelmaa ilmennyt samassa mittakaavassa, kyllähän ohivuotoja aina välillä sattuu. Plus tuo LisaLovenki tekemä havainto, että roskis täyttyy päivässä pahanhajuisista vaipoista (varsinkin sitten kun vauva on sen verran iso, että maistelee jo kiinteitä, roskiksen haju vastaa samaa kuin itse olisi sinne kakkinut).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten tuo rimpulajalka mitä sanoit niin tällä meidän yksilällä on ihan älyttömän laihat koivet. Vauvoja en ole hirmuisetsi nähnyt mutta ne ketkä olen (miinus kummityttöni) ovat olleet sellaisia pehmeitä vauvoja. Siksihän nuo vaipat eivät yllä kokonana jalkojen ympäri tiukasti koska jalat ovat niin ohuet lirut.

   Me ollaan kyllä onneksi tykätty tästä kestovaippailusta vaikka pyykkiä pitääkin pestä se koneellinen päivässä. Varsinkin nyt kun ollaan molemmat vielä kotona niin ehtii yhdessä harjoitella. :D

   Kestovaippalainaamoista en ollut aijemmin edes kuullut! Toihan on ihan superhyvä juttu.

   Poista
 3. Meilläkin tarkoitus alkaa kestoiluun ja olenkin jo ahminut tietoa aiheesta runsaasti, ettei päähän edes pälkähdä kertsit vauvan syntymän jälkeen! ;D

  Tässä yksi fb-ryhmä, jossa sekä kestisten myyntiä/ostoa/vaihtoa, että hyvin paljon tietoa! Suosittelen liittymään, täältä olen parhaimmat vinkkini saanut ja ostokseni tehnyt ;) https://www.facebook.com/groups/kestotuotteetkiertoon/

  VastaaPoista
 4. Moi, me oltiin varmaan 5-kuisiksi pelkillä harsoilla ja villahousuilla. Meistä villahousut toimi paljon paremmin kuin kuoret, varsinkin kun oli housuissa pitkät lahkeet, huuto.netistä ostettiin jonkun itsetekemiä ja sitten Ruskovillan. Villa imee hvyin, tuntuu kuivalta eikä falskaa. Tuuelttamalla pysyy raikkaana, käsin vain piti pestä mutta harvoin.

  Tyttö kyllä pissasi suureksi osaksi myös pönttöön kun mies innostui pissatuksesta, vähensi hyvin pyykkimäärää. Nyt perittiin iso määrä ImseVimsejä, imuja ja kuoria, ja niistä muutamasta mitä oli viimeksi tykättiin kyllä. Isompana meni sitten paljon kuorivaippoja erilaisia, oli kätevä kun samat harsot kävi muiden imujen lisäksi imuina edelleen. Tarkoitus olisi taas kokeilla, mutta voihan olla että jos tulee poika tai on eri luonteinen tai -muotoinen niin ei onnistukaan. Tai jos ite ei jaksa tms.

  Ai niin, ja sillä villahousulla saa hyvin joka tapauksessa estettyä ohivuodot kuorivaipankin päällä, varsinkin talvivauvalla, ja villahan nyt on vilpoinen joka tapauksessa.

  VastaaPoista

Morjesta!
Saapi jättää palautetta, terkkuja yms. :)
Kerro vaikka miten oma päiväsi on mennyt.

Terkuin,
Lisa Love