torstai 17. toukokuuta 2012

Raskausdiabeteksesta

Tässä kolmisen kuukautta diabetes-ruokavaliota noudattaneena voisin tulla jakamaan jotain juttuja. Kaikki ei sovi kaikille mutta nämä sopivat ainakin minulle. Itse en suosi makeutusaineita vaikka varmasti olisivat helpottaneet oloani useasti kun vollotin karkittomuuttani.

Ruon mitä suuhunsa pistää pitäisi olla hidasta hiilihydraattia. Eli täysin päinvastoin kuin esimerkisi mitä ennen liikuntasuoritusta suositellaan. Nopeat hiilarit nostavat sokeriarvot pilviin nopeasti ja kasvattavat vauvaa mikä on nou nou. Aina sokeriarvojen mennessä turhan koholle kasvaa riski että lapsi tulee kamppailemaan elämänsä ajan ylimääräisten kilojen kanssa. Tavoitteena on oikeanlaisen ruokavalion, liikunnan ja tarvittaessa insuliinihoidon kera saavuttaa normaali sokeritasapaino kuten terveellä keholla on. Kohonnut verensokeritaso raskauden aikana voi aiheuttaa sikiön liikakasvua ja istukan toiminnan häiriötä tai riittämättömyyttä.Good food
 • Ruisleipä (jossa paljon kuitua, kandee olla ainakin se 10%)
 • Runsaasti kasviksia (puolet lautasesta kasviksia loput muuta)
 • Palkokasvit
 • Kana/kala/vähärasvainen liha
 • Täysjyvä/tumma makaroni tai täysjyvä/tumma riisi (1dl/ateria)
 • Kuitupitoiset hedelmät (esim. omena, en söisi pelkästään tätä välipalaksi, kaveriksi vaikka ruispala)
 • Kananmuna
 • Rahka
 • Maustamaton yogurtti
 • Pehmeä rasva (esim. kasvimargariini leivän päälle)
 • Manteleita, pähkinöitä, siemeniä (kourallinen päivässä)
 • Leivän päälle kannattaa ehdottomasti laittaa tavaraa jotta pysyy kylläisenä; esimerkiksi kasvilevitettä, tomaattia, kurkkua, juustoa, munaa. 
 • Vesimeloni (siinä on niin paljon vettä että arvot eivät pauku)
Bääd food
 • Paljon eläinrasvaa omaava liha
 • Perunamuusi
 • Banaani (korkeintaan puolikas päivään)
 • Viinirypäleet
 • Tuoremehut/mehut (jos haluat mehua, juo sokeritonta tai laimennettavia ja laimenna hyvin)
 • Sokeriherkut (hunaja, karkki, leivonnaiset, limukat..)
 • Vaalea vilja (unohda vaaleat paahtoleivät, aamusämpylät, hampurilaiset sun muut mössöt.)
 • Vaalea riisi
 • Puurot, vellit, mysli
 • Hedelmät (hedelmäsokeri! Hedelmät ovat ok kunhan ne nauttii kuidun kera eikä yksin)

Vähärasvaisuutta painotetaan. Oma painoni on pysynyt suhteellisen hyvin kurissa joten isompi rasvaprosenssi esim. juustossa sallittakoon. Joissain oppaissa kehotetaan jopa nauttimaan esim. viipale pullaa viikossa. Kaikesta hyvästä ei tarvitse kieltäytyä. Omalla kohdallani yhdenpalan ottaminen on yhtäkuin kidutus joten olen mielummin kokonaan ilman.

Mainitsemani ruoka jutut sopivat toisille kuin toisille taas eivät. Omat arvoni kohoavat muutamasta kuivatusta taatelista. Joku voi syödä omenan ilman ongelmia. Nautiskelin itse tiistaina kiinalaisen buffetin helmistä joissa oli esimerkiksi vaaleaa riisiä, makeaa kastiketta sekä ilmeisimmin voissa uppopaistettuja herkkuja.. Yllätyksekseni arvoni eivät kohonneet liiaksi! Ilmeisesti ihmeitä voi tapahtua ja mistäpä minä olisin voinut tietää että kyseiset ruoka-aineet yhdessä eivät nostaneet sokeriarvojani koska en ollut koettanut aijemmin. Eli ehdottomasti kannattaa mittailla sokereita erilaisten ruoka kombinaatioiden kanssa. Yhdessä tietyt ruoka-aineet voivat kumota tai hidastaa sokerien nousua.


Raskausdiabetekselle altistavat
 • Ylipaino
 • Suvussa oleva taipumus diabetekseen
 • Yli 40 vuoden ikä
 • Aiemmassa synnytyksessä yli 4,5-kiloinen lapsi
 • Aiempi raskausdiabetes
 • Sokeri aamuvirtsassa
 • Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCO)


Oivalluksia
Purkkien ja pakettien kylkiä tutkiessani huomasin ikäviä asioita. Lähes kaikkeen on lisätty sokeria. Jos sitä ei ole lisätty niin sitä on jo valmiiksi paljon kuten maidossa. Maitosokeri nostattaa ainakin itselläni sokeriarvoja hurjasti. Alpro soya-maito on ihanan sokerisen makuista ja toimii erityisesti tummankaakaon (huom tässä ei ole sokeria!) kera, lisäksi siinä on vähemmän sokeria kuin normaalissa lehmänmaidossa. Pirkan soijamaito on pahaa ja kauramaidossa on ihan hulluna sokeria.

Rahkasta saa parempaa pistämällä siihen sekaan 2 lusikallista marjoja.

Itse syön kolmen tunnen välein hyvin pieniä annoksia. Näin nälkä pysyy kurissa sekä sokeriarvot normaaleina. Kärsin itse muutaman kuukauden kaameasta nälästä ennen tätä kolmen tunnin jaksotusta.

Sokeristuvista ruoka-aineista kuten viljatuotteet, hedelmät ja marjat kannattaa valita kuitupitoisimmat sillä kuitu hidastaa sokerin imeytymistä. Sama vaikutus on rasvoilla ja valkuaisaineilla (liha, kala, kana, kananmuna, juusto ja rahka). Kuitua saa tarpeeksi kun syö täysjyväviljaa ja puoli kiloa kasviksia päivässä. Jos tekee mieli hedelmiä ja marjoja kannattaa ne syödä oikean ruoan jälkipalaksi heti perään koska edelleen kuitu hidastaa sokerin imeytymistä ja tässä taas tämä vinha ruokien yhteiskombinaatio.Mitä diabetes voi aiheuttaa pahimmillaan ?
 • Näkökyvyn heikentymistä. Jostain olen tainnut kuulla että voi mennä jopa kokonaan.
 • Munuaissairauden. Vuosien myötä se voi kehittyä vaikeaksi munuaisten vajaatoiminnaksi.
 • Ääreishermoston häiriö joka taas heikentää tuntoaistia ja verenkiertoa.Linkkejä aiheesta:
http://diabetes.fi Raskausdiabetes
http://terveyskirjasto.fi Raskausajandiabetes
http://tohtori.fi Verensokerien seuranta
http://femeda.fi Raskausdiabetes - Toteaminen, hoito ja seuranta


8 kommenttia:

 1. Moi,

  sen verran diabeteskommenttia että noita mainitsemiasi lisäsairauksia tulle vasta vuosikausien huonohkossa tasapainossa olleen diabeteksen jälkeen, ettei kukaan raskausdiabeetikko nyt säikähdä että näkö menee...ja diabeetikoillakin nuo lisäsairaudet ovat koko ajan vähentyneet kehittyneen hoidon ansiosta.

  Rasva tosiaan tasaa verensokerin nousua joten vähärasvaisuus ei ole hyvä juttu. Paitsi jos on selkeä ylipaino niin on hyvä vähentää kokonaisenergian saantia, mutta sullahan sitä ei taida olla.

  Tuo oli mulle diabeetikkona ihan vierasta että vauvan korkealla käyvät sokerit nostaisivat loppuiän ylipainoriskiä, mistä löysit tiedon? Ja että jokainen korkealla käyväkin sokeri tätä tekisi...itse odotan ns. "oikeana" diabeetikkona toista lasta, ja terveitä korkeammat sokeriarvot ovat välillä liki väistämättömiä - silti meille syntyy terveitä lapsia. Että elä ressaa, hyvin kaikki menee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morjesta! :) Kiitos pitkästä ja paneutuneesta kommentistasi.

   Sain mielestäni itse todella kummallista infoa raskausajandiabeteksesta neuvolastani. Monesta eri lähteestä on tullut niin ristiriitaista juttua keskenään että huh pää mennyt sekaisin. Neuvolassa sanottiin eriä kuin äitiyspolilla. Noita tietoja tuohon vauvan 'ylipainogeenin' saamiseen luin äitiyspolilta saamistani papereista muistaakseni. Tai sitten se oli äitini joka on ottanut asiakseen hakea tietoa kirjastosta ja netistä. Vähärasvaisuutta on mielestäni painotettu kaikkialla. Itse olen vaan kohautellut olkiani sille asialle kokoajan. Minulle on joka tuutista painotettu että eläinperäinen rasva olisi hyvin huono homma.

   Itsellä sukurasitteena diabetes jonka vuoksi halusin listata nuo pahimmat mahdolliset asiat mitä siitä voi seurata. Periaatteessa eivät koske raskausajan diabetesta siis (toivottavasti ollenkaan). Kiitos selvennyksestä jos joku on ollut hätää kärsimässä.

   Itse olen ottanut turhankin kirjaimellisesti neuvolan neuvot raskausajan diabeteksen hoidosta. Kärsin kamalasta nälästä pari kuukautta kunnes pääsin äitipolille ja siellä kehotettiin syömään tiheämmin. Yllättäen alkoivat sokeriarvotkin pysyä normaaleissa lukemissa. Jea!

   Mutta huh, nyt olen huokaissut helpotuksesta ja synnyttänyt. Nyt en stressaa enää siitä että söisin itse 3 tunnin välein vaan siitä että vauva syö 3 tunnin välein (ja itse syön myös usein mutta rennommin). Ah ihanaa! :) Pienihän tuosta tuli sokerivauvaksi mutta empä se minäkään kamalan suuri ole joten good.

   Poista
 2. Ennen kaikkea onnea!!

  Hyvältä kuulostaa! ihanaa kun on osaltasi ohi. Ja hienoa toisaalta että "sait" pysähtyä tämän syömisasian äärelle, sukurasituksen kanssa eläessä on ihan hyvä osata katsoa niitä syömisiään silläkin silmällä.

  Tuo rasva-asiahan on kovasti keskusteluissa nyt, eihän sen ole pakko olla eläinperäistä rasvaa jos sitä pelkää, mutta ihan kokemuksesta tiedän että rasva tasaa sokerin nousua. Täysrasvattomuutta ei suositella enää missään, maito- ja eläinrasvan niukkuutta vielä ainakin virallisissa suosituksissa - mutta siitäkin on monenlaista näkemystä, tiedä sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista. >^____^<

   Jotenkin veikkaan että tuota vähärasvaista ruokavaliota painotetaan vain ja ainoastaan raskausajandiabeteksen kanssa painiskeleville. Ja juuri siksi koska se paino ei saisi nousta uskomattomia määriä. Normi diabeteksestahan minä en oikeastaan tiedä mitään. Ne ovat hulluja jotka alkavat täysrasvattomalle! Itse rakastan ylikaiken kermajäätelöä ja nyt olenkin päässyt nauttimaan Ben&Jerrys paketin kotiutumiseni jälkeen. :D Oi voi.

   Nyt aijon pitää tätä terveellisempää ruokavaliota ainakin suurien salaattimäärien ja kasvisten kera ruokaillessani. Vaalean leivän aijon pitää poissa kotoa. Ruisleipähän on muutenkin paljon parempaa! <3 Pysähdytti todellakin tälläisen suursyömärin raskausdiabetes. Oikeastaan voin olla kiitollinen siitä mitä se aiheutti ruokavaliossani. :)

   Poista
 3. Täällä myös yksi raskausdiabetikko, joka tosin kovasti toivoo että diabeteskin päättyi raskauden päättyessä...en ole kertaakaan mitannut sokeriarvoja synnytyksen jälkeen. Pitäisi varmaan...pitäisi ihan varmasti. Ehkä huomenna?

  En muuten tiennyt että diabetes voi heikentää istukan toimintaa. Oikeastaan näin jälkikäteen ajatellen on ehkä ihan hyvä etten tiennyt, oisin ollu varmaan ihan hysteerinen huolesta.

  niin ja onnea pienestä nyytistä! löysin tänne äsken ja lueskelen nyt näitä vanhempiakin postauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti synnytyksen jälkeen minuakin ruokittiin sairaalassa sokerillisilla aineksilla eli oletin raskausajan diabetekseni loppuvan. Mitään jälkitarkistuksia asiasta ei tosin ole tehty vieläkään. Muistaakseni puolenvuoden päästä seurataan vähän ja se on siinä sitten jos sokerit ovat kurissa. Palautin sokerimittarit neuvolaan eli ei ole ollut edes mahdollist aitse tsekata arvoja. :D uuups. Tosin hyvä varmana olisi jos olis mittari.

   Kiitos onnesta. <3 Ja hassuja lukuhetkiä. ;D AHihuhu.

   Poista
 4. Millä mä voisin korvata kaakaon?
  En pääse yli enkä ympäri, olen niin addiktoitunut kaakaonlipittäjä!
  Kyllä vaikiaa tekee olla kokonaan ilman. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummassa kaakaossa ei pitäisi olla sokeria! Tai jos on niin olen pahoillani. Itse join sitä tyyliin;
   -Kuumaa vettä
   -liraus (n. 1 iso lusikallinen) soijamaitoa
   - puoli teelusikallista tummaa kaakojauhetta
   SEKOITA! :) Toimii.

   Poista

Morjesta!
Saapi jättää palautetta, terkkuja yms. :)
Kerro vaikka miten oma päiväsi on mennyt.

Terkuin,
Lisa Love